tirsdag den 13. august 2013

Chocolate Chip Cookies


Stakkels blomster, 15 grader, regn
og blæst, ikke det de er blevet vant til!
Når nu sommeren har valgt at holde en (forhåbentlig) kort pause, og vejret frygteligt minder en om, at efteråret er lige om hjørnet, er det en oplagt mulighed at gemme sig i køkkenet, og hvad er mere perfekt til hygge under tæppet med en god bog og en kop the end cookies. Så små man føler det næsten er ingenting, men så fyldte med guf at man bliver helt glad.
Jeg har efterhånden afprøvet en del opskrifter, men man går aldrig helt galt i byen med Chocolate Chip Cookies, og min go-to opskrift er denne. Boghvedens let bitre, nøddeagtige smag giver en ekstra dimension til smagen og man kan lige så godt lave fuld portion med det samme - tro mig, de får hurtigt ben at gå på!

Så kan regnen og blæsten bare komme an!
Et af de bedste tricks er, at lade dejen hvile, allerhelst i et døgns tid, og gerne længere for at udvikle smagen. Jeg har rent faktisk lavet smagstest, og der er forskel. Kagerne er stadig super gode, hvis dejen kun hviler kort, men der sker et eller andet med den, når man venter. Vi kender det fra det salte køkken, hvor tid = umami, men her giver det en mere karamel-agtig smag. Hvis man fryser dejen i ruller, er det super nemt at skære dem i pæne skiver, og så kan man jo nøjes med at bruge lidt af gangen, så der er friskbagte småkager flere gange. Jeg har maksimalt haft dejen frossen i en uges tid, men jeg tror godt man kan have den liggende længere.


Chocolate Chip Cookies 
(Inspireret af Vanilla Garlic)
Ca. 50 stk*. 

280 g mel
80 g boghvedemel**
1 tsk salt
3/4 tsk bagepulver
225 smør
200 farin
160 g sukker
1 tsk vaniljeekstrakt
2 æg
300 g chokolade, hakket
200 g nødder, hakket

- Smør, sukker, farin og vanilje piskes til det bliver lyst.
- Æggene piskes i ét af gangen, pisk grundigt imellem
- Tilsæt salt og bagepulver og pisk igen.
- si melet (både boghvede og hvedemel) i massen under omrøring.
- tilsæt nødder og chokolade
- Del dejen i 2 eller 4 klumper. Rul hver klump på en let melet overflade så der bliver lavet en lille rulle i den størrelse man ønsker sine cookies i
- pak hver rulle ind i køkkenfilm eller bagepapir og kom dem i fryseren, gerne i et døgns tid.
- når de skal bages, sættes ovnen på 180, dejrullerne tages ud af fryseren, og skæres i skiver, ca. 3 mm tykke. Skiverne placeres på bagepapir med god afstand - de udvider sig en smule under bagningen.
- bages i ca. 10 minutter til de er let brune

*I modsætningen til vores amerikanske venner, foretrækker jeg faktisk, at mine cookies ikke er for store, en diameter på ca. 6 cm giver cookie nok til at blive tilfreds, men man bliver ikke træt af den. Men det kan man jo selv bestemme. 
** hvis man ikke har lyst til at bruge boghvedemel, kan det erstattes af fuldkorns hvede- eller speltmel eller bare bruge almindeligt hvedemel til det hele, men jeg synes man bør forsøge mindst én gang med boghvedemelet.